'Buren kunnen problemen psychiatrische patiënten niet opvangen'

Bron: AD.nl

U heeft er last van? Verhuist u maar!

Nee hè! O, dat is de VVD die dit voorstelt. Die krijgt zelf nooit een psychiatrisch patiënt als buurman. Mag ik adviseren dat Ybeltje Berckmoes eerst mijn buurman eens een poosje van mij overneemt? Het probleem is namelijk, dat als je (ik) last heb van die buurman, en hij overtreedt niet de grenzen van het Strafrecht, je (ik) alle normale rechten kwijt bent. Het enige antwoord dat iedereen kan geven is: U heeft er last van? Verhuist u maar!

Stalking

Ik heb al een jarenlange overlast situatie (overal gedocumenteerd en zelfs 'bewezen', een te lang verhaal voor deze email), maar ik vind nergens gehoor. En ook de wijkagent in mijn plaats heeft niks kunnen bereiken. Het gedrag van deze buurman valt het best te beschrijven als stalking van zijn buurvrouw, 24 uur per dag, alle dagen van het jaar zich duidelijk merkbaar op de hoogte houden van elk mijn beweging.

Maar het probleem heden ten dagen is, dat alles Op Basis Van Vrijwilligheid moet gaan. Vorig jaar is geprobeerd om hem deel te laten nemen aan een Dagactiviteit, maar toen hij door kreeg dat hij daar een Eigen Bijdrage aan kwijt was, is hij er meteen mee gestopt. Hij heeft immers al een perfecte gratis Dagbesteding naast zich wonen. Waar hij zich continu aan kan wijden, want een gespecialiseerde hulp doet één ochtend per week zijn huishouden. De GGZ brengt twee keer per week een bliksem bezoekje (brengt die ook zijn boodschappen? Zelf gaat hij daar nauwelijks de deur voor uit), bezoek van zijn uitgebreide familie komt niet meer. En zelf gaat hij ook niet, zelfs niet met alle feestdagen die een jaar levert.

Deze man kan zichzelf niet vermaken, maar vrijwillig doet hij ook nergens aan mee. En ik kan hem niet afweren, want hij spreekt de taal nauwelijks, maar wil ook op geen enkele manier 'begrijpen' dat ik hier niet van gediend ben, en gewoon met rust gelaten wil worden.

Natuurlijk is het verhaal van de VVD over de kosten terecht, maar als cliënten in huurhuizen ondergebracht gaan worden, moet er ook oog komen voor de problemen waar hun buren voor gesteld gaan worden. Want dit verhaal speelt zich af in de sociale huursector, en de kans dat de buren niet zijn toegerust om het afwijkende gedrag van psychiatrische patiënten op te vangen is misschien groter dan in meer bevoorrechte buurten.

Gehorig

Want deze flats waarin deze situatie speelt zijn dicht op elkaar en super gehorig, zelfs dit schrijven op de computer maakt hinderlijke reacties in mijn buurman los. Zoals ook elke activiteit in huis door deze man gevolgd wordt, merkbaar aan zijn reactie erop. Aangezien het niet realiseerbaar is om deze cliënten elkaars buren te laten worden, en zij toch schreeuwen om aandacht, lijkt het mij toch beter voor hen als zij in woongroepen samenwonen.

Dan vinden zij waarschijnlijk betere aansluiting bij elkaar, dan te vereenzamen in een 'gewoon' huurhuis. Want bijvoorbeeld mijn buurman wordt ook door alle andere bewoners van de flat genegeerd omdat niemand erin slaagt om zijn behoeftes te bevredigen.

De lasten van de Participatie Samenleving lijken voortdurend terecht te komen op de schouders van mensen die daar het minst voor zijn toegerust. En dan is het voor VVD'ers makkelijk om die lasten over de schutting te kieperen...het valt toch niet in hun tuin! Dit voorstel is niet goed doordacht.

Yvonne de Jong